Praag 2014: Van Praag naar Soest (DLD)

Tja, tijd om aan de terugweg te beginnen, ik heb maar 1 week vakantie, maandag moet ik weer aan de bak. We proberen zaterdag weer thuis te zijn, hebben we 1 dag uitloop, mocht er iets (zoals het weer) tegen zitten.

Zoals gebruikelijk zoekt Vincent de route uit voor de terugweg. Hij kiest voor twee vluchten, eerst naar vliegveld Weimar, daarna door naar vliegveld Soest. Nee, niet in Nederland, maar een veldje in Duitsland.
Weimar blijkt een beetje onhandig, het is een ‘sonderlandeplatz’ dat PPR is (ofwel je moet bellen voordat je er naar toe mag), maar dat is niet het grootste probleem: het heeft geen 100LL brandstof – ofwel ik kan er niet tanken. Het plan is om op Letñany niet te tanken om niet te zwaar weg te gaan, en te tanken op het eerstvolgende veld. Niet Weimar dus, het plan wordt veranderd in Jena, daar is wel 100LL beschikbaar.
Van daar uit zien we wel of we inderdaad doorgaan naar Soest.

We gaan in de loop van de ochtend met de metro van Praag naar Letñany, en dienen aldaar via Skydemon, mijn vliegpakket op de iPad, een vliegplan in. Ik praat met de havenmeester over hoe ik het veld kan verlaten, dit in verband met het ingewikkelde gedoe met het militaire veld Kbely.
De man op de toren helpt ons graag, het blijkt niet erg ingewikkeld. Na het opstijgen blijf ik bij hem op de radio tot we bij reporting point Mike zijn waar we het gebied van Kbely gaan verlaten. We vliegen dus wel in het gebied van Kbely, maar blijven op de radio bij Letñany. Makkelijk dus.

Zo gezegd zo gedaan, om kwart voor één hangen we in de lucht en zijn we in contact met Letñany. Bij reporting point Mike worden we overgezet op Vodochy, en enkele minuten later op Praha Info; daar blijven we bij tot aan de grens met Duitsland. Dan gaan we over naar München Info en daar blijven we tot we bij onze bestemming Jena zijn. Overschakelen op Jena Info, en landen maar op baan 20.

Op Jena even een drankje en een hapje, en daarna tanken.
En dan wil de kist niet starten. Eerst vergeet ik het mengsel op rijk te zetten, maar dat heb ik snel door. Dus rijk, en weer starten. Maar nee, wat ik ook probeer, geen sjoege. Primen, mengsel arm, vol gas met mengsel arm, gashendel op en neer, helemaal niks. De accu begint het te begeven. O jee, en er lijkt regen richting Soest te komen, dus veel reservetijd hebben we niet.
Gelukkig, een laatste poging met mengsel arm en vol gas werkt – alsof ik hem toch verzopen heb. Taxiën naar de pomp, tanken, en…. dan weer proberen te starten. Weer problemen, maar ik ken de truc. Na veel gas geven met mengsel rijk, mengsel arm en vol gas. Ja hoor, hij pikt weer aan. Volgende week toch maar even naar laten kijken, en hopen dat hij morgen wil starten; ik gok op vette bougies ofzo, bij de engine check is de toerenterugval op de linker magneet niet gelijk aan die van de rechtermagneet.

Na contact met de toren van Jena gaan we naar baan 02 – een andere baan dan waar we geland zijn. Er is vrijwel geen wind en we mogen zelf uitkiezen vanaf welke baan we vertrekken, deze is het handigst omdat we na opstijgen gelijk linksaf kunnen de goede richting op.
We maken weer contact met München Info, en die zet ons al snel over naar Langen Info. Tegen het einde van de vlucht zet Langen Info ons over op een andere Langen Info, en daarna schakelen we over naar Soest Info om te gaan landen.
Het weer blijft gewoon goed, na de landing pakken we het terrasje van het veld voor een paar biertjes. Vincent regelt een hotel, het terrasje-mevrouw regelt een taxi. Prima.

We worden zeer hartelijk ontvangen in het hotel. De wel wat gezette dame heet ons van harte welkom, biedt een prachtige kamer aan, geeft ons zoveel login codes voor wireless als we willen. Een van de hartelijkste welkoms van deze trip; met name over WiFi kan men in Duitsland erg moeilijk doen; je krijgt 1 code per persoon die je dan niet eens voor meerdere apparaten kunt gebruiken. Terwijl tegenwoordig toch iedereen met een smartphone en tablet op vakantie gaat. Toch?

Soest doet een beetje denken aan Bad Kissingen, het is een kuuroord en dus kom je veel oudere mensen tegen. Ach, we hebben lekker gegeten, morgen weer terug naar Nederland. Tenminste als het weer meewerkt en ik de kist aan de praat krijg…

Met de metro

IMG_0779.JPG

Vliegveld Jena

IMG_0782.JPG

Vliegveld Jena

IMG_0784.JPG

Vliegveld Soest

IMG_0789.JPG

Vliegveld Soest

IMG_0791.JPG

Vliegveld Soest

IMG_0785.JPG

Gyrocopter op Soest

IMG_0798.JPG

Route van Praag naar Jena

IMG_0802.PNG

Route van Jena naar SoestIMG_0803.PNG