Athene 2014: Verschil tussen kip/geit en lam/varken

We beginnen de eerste volle dag van de vakantie met een wandeling langs een stel bezienswaardigheden. Er zijn nog maar enkele ruïnes over uit de tijd waar we zoveel over gelezen hebben (de tijd van Asterix en Obelix zeg maar), en die zijn over het algemeen in niet al te geweldige staat. Zie hieronder voor een fotoimpressie.
Eerst komen we langs de vleesmarkt, tientallen slagers staan op een rij hun handelswaar aan te prijzen; het zou in Nederland niet kunnen, al dat vlees dat open en bloot ongekoeld in de schappen ligt en hangt.
Daarna de heuvel de Akropolis op, kijken bij de ruines waar we vanuit het hotel zicht op hebben, en genieten van de uitzichten over de stad. Dan aan de andere kant naar beneden en om de heuvel heen weer terug richting hotel.

We hadden een nogal bijzondere ervaring met het eten dit keer. We belanden in een Griekse taverne, we kregen een leuk tafeltje aan het raam met een mooi uitzicht. In moeilijk verstaanbaar Engels krijgt een oude ober ons aan het verstand dat geit en lam de specialiteit van de dag zijn. Vincent gaat voor de geit, ik voor de lam. Karafje wijn erbij en brood vooraf.
Het karafje wijn komt. Nou ja, karafje, een gigantische karaf met daarin meer wijn dan in een standaard fles. Nou ja, komt wel op.
Dan komt het brood; het staat er nog maar net of het hoofdgerecht komt.

We kijken elkaar aan. Hè? Vincent zijn geit lijkt op een flinke kippenpoot, en als hij proeft smaakt het ook naar kippenpoot. Hebben we wel de juiste gerechten gekregen?
Ik kijk naar mijn bord, een grote bult met bovenop spinazie en een of andere saus. Als ik daaronder kijk zie ik inderdaad vlees tevoorschijn komen. Maar of dit lamsvlees is – daarvoor lijkt het te licht van kleur. En als ik het proef dan is het volgens mij toch echt varkensvlees. Er is geen spoor van de typerende lamsvleessmaak. Wat te doen? We zijn er al aan begonnen, en eigenlijk smaakt het wel ondanks dat het niet is wat we besteld hadden.

We eten het op, en krijgen zelfs de wijn weg. Als de ober de borden komt ophalen en we melden onze bevindingen, dan krijgen we als wedervraag ‘are you sure?’ en weg wastie.

Bij het betalen melden we nog een keer dat we niet gehad hebben wat we besteld hadden. Er worden andere mensen met betere engelse kennis bijgehaald, en we worden voor gek verklaard. Wij hebben geit en lam gehad, en daarmee basta. Nou ja! Het ligt compleet aan ons!
Als we gaan dreigen dat we niet gaan betalen mogen we bij manager komen. We willen best betalen, als we dan maar met respect behandeld worden. De manager haalt zelfs vlees uit de keuken om ons te laten zien wat we gehad hebben; hij komt inderdaad met mijn gerecht aan maar overtuigt mij niet van het feit dat het lam was. Vincent zijn gerecht krijgen we niet te zien. Uiteindelijk betalen we maar en gaan weg.
Tenminste, we worden nog een keer aangesproken door andere mensen in het restaurant. Ze zeggen dat het aan ons ligt, en dat we kennelijk geen idee hebben waar we terecht gekomen zijn want dit is de beste taverne van de stad. En hier maken ze geen fouten. Onmogelijk.
Nou ja, het zal allemaal wel.
Kip of geit, lam of varken, wat is het verschil.



Notenwinkeltje
IMG_1554.JPG

De vleesmarkt
IMG_1555.JPG

De vleesmarkt
IMG_1556.JPG

Bibliotheek van Adrianus
IMG_1565.JPG

Straatje onderweg de Akropolis op
IMG_1571.JPG

Theater van Herodes Atticus
IMG_1589.JPG

Een ruine op de Akropolis
IMG_1592.JPG

Het Parthenon op de Akropolis
IMG_1609.JPG

Parthenon vanaf de andere kant
IMG_1607.JPG

Zicht over de stad en de tempel van Zeus
IMG_1616.JPG

Propylaia op de Akropolis
IMG_1630.JPG

Theater van Dionysos
IMG_1623.JPG

Theater van Dionysos
IMG_1634.JPG

Theater van Dionysos
IMG_1639.JPG

Theater van Zeus
IMG_1650.JPG

Resten van een Romeins badhuis
IMG_1654.JPG

Wacht voor het parlement
IMG_1665.JPG

Wisseling van de wacht
IMG_1660.JPG

Buiten eten en drinken ondanks de kou
IMG_1668.JPG

Zicht vanuit ons restaurant
IMG_1673.JPG