IJsland 2015: de Golden Circle tour

We gaan weer wat beleven, we gaan mee met de Golden Circle Tour. Deze tour wordt uitgevoerd met een busje en voert ons langs een aantal prachtige plekken: een plek waar de Amerikaanse en Europese tektonische platen elkaar raken; een stel actieve geisers, een dubbele waterval en de Secret Lagoon.

De busrit
Het busje rijdt eerst half Reykjavik door om overal vandaan mensen op te halen die met deze trip mee gaan. We zijn met ongeveer 15 personen. De chauffeur is ook reisleider en geeft ons tijdens de rit heel veel interessante informatie over IJsland. Over de geschiedenis bijvoorbeeld, over energie-opwekking, warmwater voorziening, en nog veel meer. Aan het eind van dit verhaal heb ik een aantal van die Wetenswaardigheden opgesomd.

Het is wel een lange dag, rond 10 uur worden we opgepikt, en half acht ’s avonds zijn we weer in het hotel.
Onderweg naar de eerste stopplaats word je je bewust van de leegte van het land. Hele stukken is er niets anders dan de weg waar we op rijden. Er zijn geen dorpen of huizen te bekennen. Begroeiing is er niet of nauwelijks. En alles ligt onder een laagje sneeuw, daardoor lijkt het nog kaler.

Onderstaande foto’s zijn niet geweldig omdat ze vanuit de bus genomen zijn. Maar ze geven wel een indruk van de leegte.

   
  
  

De tektonische platen
IJsland ligt in feite op twee grote aardkorstplaten, de Amerikaanse en de Europese. En op de scheidslijn van die twee platen is veel seismische activiteit en bevindt zich een aantal vulkanen. Iedereen kent nog de uitbarsting van 2010 waarbij het hele vliegverkeer boven Europa plat gelegd werd, maar er zijn nog veel meer vulkanen.

De bus brengt ons naar een plek waar duidelijk te zien is wat de Amerikaanse en wat de Europese plaat is, en waar de scheidslijn loopt. We worden uit de bus gezet, en wandelen een stuk door het gebied.

Op deze mooie plek vinden ook vaak belangrijke ontmoetingen plaats op politiek niveau.

   

  

  
 De geisers
De volgende stop is bij een gebied met geisers waarvan er 1 in ieder geval elke 5 tot 10 minuten flink spuit. We worden weer uit de bus gezet en we lopen een tijdje in dit gebied rond.

Nabij ligt een restaurant waar we wat kunnen lunchen.

Het blijft indrukwekkend, enorme grote lege licht besneeuwde vlaktes en daar waar iets voor toeristen te doen is een bouwwerk. Vincent geniet van de kou en de sneeuw, dat mist hij de laatste jaren erg in Nederland.

  
  
  
  
  
De waterval
Even verderop zien we een flinke dubbele waterval. bijzonder is dat de watervallen haaks op elkaar staan (zie foto’s). Ook hier worden we uit de bus gezet en wandelen we langs de watervallen. De bus wacht ons een stuk verderop bij een souvenir winkeltje op.

Het water komt uit de gletsjers. In dit jaargetijde is de rivier redelijk rustig, maar in de zomer kan het er flink aan toe gaan wat hoeveelheid water betreft.

  
  
  
  
De Secret Lagoon
De laatste stop van deze trip. Deze Lagoon is lang geleden gemaakt – het is niet natuurlijk. Op deze plek is een heetwaterbron aktief en vlakbij heeft men een soort zwembad gemaakt door een muurtje om een gebied heen te bouwen. Daar loopt vervolgens het hete water in en wordt gemengd met koud water uit de buurt zodat wij mensen niet levend gekookt worden.

Bij deze lagoon zijn kassen neergezet. Ze worden verwarmd met  dit warme water en er wordt het hele jaar door groente verbouwd.

Deze Lagoon is een tijd lang buiten gebruik geweest maar een paar jaar geleden in ere hersteld. Tot voor kort kwam er bijna niemand, maar de Lagoon is niet echt Secret meer en dus komen er nu busladingen toeristen op af. Wij ook dus.

Desondanks heerlijk opgewarmd. Onze reisleider baalde er wel van dat het vandaag zo ontzettend druk was, dat had hij nog niet eerder meegemaakt. 

Onderstaande foto is niet van mijzelf, gevonden op internet.

  
Weetjes

De IJslandse taal is heel oud Noors. De Noorse taal is doorontwikkeld maar de IJslandse niet. Noren en IJslanders kunnen elkaar niet zomaar verstaan.

IJsland is een paar keer van eigenaar gewisseld; Noren en Denen zijn er de baas geweest.

In de tweede wereldoorlog is Engeland binnen gevallen om IJsland te kunnen verdedigen. Engeland heeft uiteindelijk IJsland de moderne tijd in getrokken.

Na de Engelsen hebben de Amerikanen het land nog een tijd verdedigd.

In IJsland wonen ongeveer 340.000 mensen, waarvan tweederde in Reykjavik.

Heet water wordt gewonnen in het binnenland, en met pijpen richting Reykjavik gebracht. Het water in de pijpen is ongeveer 84 graden, doet er 24 uur over om naar Reykjavik te komen, en verliest onderweg maar 2 graden.

In de winter wordt dit water ook gebruikt om stoepen te verwarmen en begaanbaar te houden. Wellicht dat daardoor de binnenstad zo mooi sneeuwvrij was terwijl we daarbuiten aan het glibberen en glijden waren.

Drinkwater komt van de gletsjers, het is onbewerkt en kan zo gedronken worden. Het water sijpelt in de buurt van de gletsjers de grond in, en komt honderden jaren later in de buurt van Reykjavik weer boven waar het het waterleidingsysteem in gaat.

Men vraagt zich af of het wel haalbaar is om met 340.000 mensen een eigen munt aan te houden. Er wordt veel gepraat over aansluiten bij de euro, dollar, Deense of Noorse kroon, of Canadese dollar.
Alleen kan men het er niet over eens worden wat dan.

Er is meer stroom nodig, maar ook hier kan men maar niet besluiten hoe. Windmolens liggen voor de hand (het waait hier altijd), maar er zijn veel tegenstanders vanwege de horizonvervuiling. Rivieren afdammen is ook overwogen, maar eigenlijk wil ook dat niemand.

Gletsjers smelten de laatste jaren snel. Door de gewichtsvermindering is de grond al centimeters gestegen.